Dankzij onze donateurs kan KWF jaarlijks tientallen nieuwe, excellente kankeronderzoeken financieren. Daardoor lopen er momenteel in Nederland ruim 600 KWF-onderzoeken.
Met dat onderzoek verkleinen we de impact van kanker: voor mensen die de ziekte nog niet hebben, voor patiënten en hun naasten. We denken dat we nóg meer kunnen bereiken. En dat zijn we ook verplicht aan onze achterban, die ons het vertrouwen en de middelen schenkt om de impact van kanker te verkleinen.
Gerichte én open financiering Momenteel is de onderzoeksfinanciering van KWF met name reactief: financiering in ‘open’ calls (Exploratie en Ontwikkeling & Implementatie), waarbij we de beste onderzoeksvoorstellen financieren. Deze wijze van financiering brengt belangrijk onderzoek voort. Tegelijkertijd zijn er op deze manier ook belangrijke onderwerpen of onderzoeksfases waar we te weinig, versnipperd, of op onvoldoende schaal financieren. En zo benutten we niet álle kansen om onderzoek daadwerkelijk door te ontwikkelen richting de praktijk. Om de doelen uit onze Ambitie 2030 te behalen, willen we de komende jaren gerichter onderzoek financieren. Met nog steeds ruimte voor de open calls, maar óók financiering binnen - samen met het veld opgestelde - ‘tracks’: onderwerpen waar we het verschil kunnen maken met een gerichte, langdurige stimulans. Inclusief financieringsvormen die daarbij aansluiten, zoals structurele themacalls, aanbestedingen of netwerkfinanciering.
Samen maken we het verschil Deze transitie maken we in afstemming met het veld. In de zomer van 2022 hebben we een survey aan het hele onderzoeksveld uitgestuurd, workshops en interviews gehouden, waarbij ook patiënten zijn betrokken. De input die we hieruit hebben gekregen vormt een belangrijke basis voor deze veranderingen.
We gaan de komende jaren daar waar dat de impact van onderzoek vergroot, een nieuwe vorm van samenwerking aan. Om voor deze veranderingen ruimte te maken, zullen we de open calls in de komende jaren meer spreiden. We kunnen ons voorstellen dat u graag meer leest over wat dit voor u betekent. Dat leggen we uit op onze KWF-website. En onze portfolio-eigenaren gaan natuurlijk ook graag het gesprek met u aan.
Met hartelijke groet,
Prof. dr. Carla van Gils directeur KWF |